Super Core

Super Core is een op symbolen gebaseerde kernwoordenschat, ontworpen om gebruikers van ondersteunde communicatie te helpen succes te ervaren met symboolcommunicatie.

Zeg meer met Super Core

Krijg snel toegang tot meer dan 2.500 van de meest gebruikte woorden en woordgroepen – op een consistente en zinvolle manier georganiseerd, zodat uw wordt geholpen de woorden te vinden die u nodig hebt.

Voor wie is Super Core bedoeld?

Super Core is bedoeld voor kinderen van alle leeftijden die ondersteunde communicatie gebruiken om te communiceren. Het is geschikt voor diverse gebruikers, ook degenen die:

 • net beginnen met het verkennen van symboolcommunicatie;
 • een uitgebreider vocabulaire willen met krachtige grammaticatools;
 • een willekeurige toegangsmethode gebruiken.

U zult veel woorden vinden die betrekking hebben op dagelijkse activiteiten en spelactiviteiten, waardoor het eenvoudiger wordt om taal te leren en deze te verkennen met activiteiten die leuk en vertrouwd zijn – en aanmoedigt om ondersteunde communicatie de hele dag, elke dag te gebruiken!

Belangrijkste kenmerken

 • Uitgebreide kernwoordenschat
 • 2.500 van de meest bruikbare en meest gebruikte woorden en zinsdelen
 • Dagelijks, activiteit specifiek taalgebruik
 • Meer dan 70 onderwerpgrids
 • Simple Learning grids voor zeer vroege leerlingen in ondersteunde communicatie om taal te verkennen
 • Eenvoudig zinnen opbouwen met slimme grammaticatools
 • Verkrijgbaar in twee afmetingen
 • Geschikt voor elke toegangsmethode
 • Gebaseerd op ervaring en geworteld in onderzoek

Beschikbaar in twee formaten

Super Core is verkrijgbaar in twee formaten, om aan de behoeften van verschillende leerlingen te voldoen. Beide versies hebben exact dezelfde woordenschat, zodat u toegang heeft tot alle dezelfde woorden en zinsdelen.

Super Core 30

Beschikbaar voor leerlingen die minder en grotere cellen op elke grid nodig hebben. Er kunnen meer selecties nodig te zijn om woorden  te bereiken, maar zullen voor sommige gebruikers gemakkelijker zijn om te selecteren.

Super Core 50

Geschikt voor degenen die kleinere cellen kunnen beheren, met meer op elke grid.

Wat is kernwoordenschat?

Kernwoordenschat verwijst naar de woorden die we de hele tijd gebruiken, in verschillende situaties, om over veel verschillende dingen te praten (bijv. “ik”, “ga”, “wil”, “dit”, “is”, “van”). Deze nuttige woorden vormen 80% van de woordgroepen en zinnen die we spreken.
De rest van wat we zeggen, bestaat uit een randwoordenschat. Dit zijn de meer specifieke woorden die we gebruiken als we het over bepaalde dingen hebben, zoals “paard”, “wolk”, “tomaat” of “computer”.
De consistente kernwoordenschat in Super Core biedt u een krachtige manier om te communiceren. U kunt afzonderlijke woorden selecteren, woordgroepen en zinnen samenstellen, slimme grammatica gebruiken en suggesties voor het volgende woord gebruiken – allemaal zonder het startscherm te verlaten.

Dynamische kolommen

Super Core gebruikt dynamische kolommen om kernwoorden te combineren met activiteit specifieke randwoorden die zich richten op situaties uit het dagelijkse leven, alledaagse routines en spel.

Deze twee kolommen springen naar een selectie van handige grids, elk gevuld met woordenschat om te praten over dagelijkse activiteiten, gevoelens, plaatsen, posities, tijd, school en meer.

Kies je woordenschat

Wanneer u Super Core voor de eerste keer toevoegt, krijgt u de keuze om Super Core voor kinderen of voor tieners en volwassenen te selecteren. Hierdoor kunt u de meest geschikte woordenschat voor de gebruiker kiezen.

Het betekent ook dat naarmate een gebruiker ouder wordt, er de mogelijkheid is om zijn vocabulaire uit te breiden wanneer hij er klaar voor is.
De Core en Extended Core blijven tussen beide hetzelfde. De belangrijkste verschillen zijn binnen de dynamische kolommen en de onderwerpen-rasters.

Kind

 • Op frequentie gebaseerde kernwoordenschat
 • Concentreer u op leuke en bekende speelactiviteiten, bijv. bellen en auto’s
 • Vooraf opgeslagen berichten voor snelle communicatie
 • Taal voor dagelijkse routines, bijv. wassen en aankleden
 • Kindvriendelijke woordenschat voor verschillende onderwerpen

Tiener en volwassene

 • Op frequentie gebaseerde kernwoordenschat
 • Focus op dagelijkse activiteiten en vrije tijd, bijv. rondhangen
 • Bewerkbare zinnenlijsten voor meer onafhankelijkheid
 • Extra taal voor onderwerpen voor volwassenen, bijv. sociale zekerheid
 • Expliciete taal voor gebruik door volwassenen, bijv. vloeken

Onderwerpgrids

Er zijn meer dan 1.000 randwoorden te ontdekken in de onderwerpgrids. Elk onderwerp is semantisch (op betekenis) georganiseerd om leerlingen te helpen snel de woorden te vinden die ze nodig hebben.

U vindt bijvoorbeeld voertuigen die vliegen bij elkaar in een kolom van het voertuigengrid, en voertuigen in het water in een andere.

Leren grids

Voor leerlingen die net aan hun reis in ondersteunde communicatie beginnen, is er een selectie van vereenvoudigde leergrids om te verkennen, in twee afmetingen. Ideaal voor degenen die net beginnen met het verkennen van symboolcommunicatie en mogelijk nog toegangsvaardigheden ontwikkelen.

Taal

Super Core zit vol met functies om taalontwikkeling, lezen, schrijven en leren te ondersteunen.
Het richt zich op de meest functionele, hoogfrequente woorden die we voortdurend gebruiken – met losse woorden, letters en zinnen om spontane, flexibele en snelle communicatie te ondersteunen.
Er zijn krachtige tools voor snelheid en grammatica, waarmee u snel zinnen kunt bouwen, betekenis kunt communiceren en grammaticale structuren kunt verkennen.
Zorgvuldige symboolselectie combineert de visueel duidelijkste en meest eenvoudig uit te leggen symbolen met de symbolen die vaak in het speciaal onderwijs worden gebruikt en die het meest te relateren zijn aan de dagelijkse ervaringen van een kind.

Toegankelijke apps

Super Core bevat door symbolen ondersteunde, toegankelijke apps die gebruikers de mogelijkheid bieden om aantekeningen te maken, Alexa te bedienen, naar muziek te luisteren, de tijd te controleren, YouTube-video’s te bekijken en meer. Deze apps zijn te vinden via de toverstaf> apps.

Met de toverstaffunctie kunnen gebruikers hun bericht ook snel delen als e-mail, sms of notitie.

U kunt meer over deze functies lezen in onze handleiding Aan de slag.

Houd er rekening mee dat omgevingsbediening, sms en e-mail niet beschikbaar zijn op Grid for iPad.

Leren

Super Core richt zich op het leren van taal door middel van functionele en motiverende activiteiten, waarbij woorden worden herhaald in grids om het leren in een reeks contexten en scenario’s te ondersteunen. Als een woord erin voorkomt, staat het indien mogelijk op dezelfde plaats.

De kernwoordenschat maakt gebruik van de Fitzgerald-toetsindeling en kleurcodering om de verschillende delen van de spraak te ordenen en de leerlingen te helpen de woorden te vinden die ze nodig hebben om hun zinnen op te bouwen. Woorden worden ook semantisch gegroepeerd om kinderen te helpen de woorden die ze nodig hebben op betekenis te vinden. U kunt hierover meer lezen in onze handleiding Aan de slag.

Geletterdheid

Super Core bevat een fonetisch toetsenbord voor leerlingen op elk niveau van alfabetiseringsontwikkeling om letters en geluiden te verkennen. U hebt ook toegang tot een reeks andere toetsenborden, waaronder toetsenborden met voorspellingscellen die u indien nodig kunt invoeren.
Symbolen worden selectief gebruikt om het leren van hele woorden aan te moedigen voor woorden die moeilijker te representeren zijn (bijv. de, een, of, maar, zou).
Lezen wordt in Super Core benadrukt, in dagelijkse en spelactiviteiten en op schoolgrids. Naast kernwoorden vindt u ook verhalenboekvocabulaire en -woordgroepen, waardoor leerlingen worden ondersteund om mee te doen met het lezen van verhalenboeken.

Gebaseerd op onderzoek

Super Core is ontwikkeld door logopediste Daisy Clay van Smartbox en is gebaseerd op gedegen onderzoek en ervaring op het gebied van ondersteunde communicatie. Bij het vertalen in het Nederlands zijn vertalers en logopedisten betrokken geweest. Het is ontworpen om een functionele en toch eenvoudige woordenschat te bieden die de ontwikkeling van taal, leren en geletterdheid ondersteunt.

Probeer Super Core vandaag nog

Kernwoordenkaart

Van de Super Core grid set in Grid 3 hebben we kernwoordenkaart gemaakt. Deze kaart bevat veel pictogrammen en op de achterzijde ook een alfabet. Door de kaart uit te printen op stevig papier en eventueel te lamineren kan deze kaart binnen en buiten worden gebruikt.

Download de Super Core kernwoordenkaart

Boek een bezoek

Boek een afspraak met een van onze medewerkers om onze technologie uit te proberen.

Prijs opvragen

Geef aan wat u nodig heeft en stuur het ons.

Scroll naar boven